HTML

Pénztaoizmus

Blogomban a pénz fogalmának definíciójából kiindulva próbálok magyarázatot adni a közgazdaság (beleértve a 2008-ban kitört világgazdasági válságot), a politika, és a társadalom különböző jelenségeire. Vigyázat, provokatív!

Új bejegyzések

Címkék

Rovatok

Archívum

Ne maradj le semmiről!

Legnagyobb ellenségünk az államadósság! Tényleg?

kelgyovics 2012.11.27. 12:09

Az elmúlt 40 évben a közgazdász agyakba kódolt „monetarizmus” kiinduló axiómái szerint azt kell elhitetni a laikus emberekkel, sőt, magukkal a közgazdászokkal is, hogy az adott állam csak az adófizetőktől és a tőkepiacokról szerezhet pénzt , noha valójában a saját jegybankjától is szerezhetne forrásokat néha és diszkrecionális jelleggel - konjunktúra élénkítés céljából. A flexibilis (így néha „puha”) költségvetési viszonyok hatására megjelenő
  • erkölcstelen, léhűtő tömegek  
  • és az ennek nyomán fellépő infláció feltételezése

a kiinduló dogmák ahhoz, amiért az államadósságban ellenséget kell látunk a monetarista közgazdasági felekezet vallási vezetői szerint. Ez a mizantróp rettegés kultúra, mint félelemvallás szülte meg az államadósság plafon törvényeket. Ezért vált az államadósság adat „ fundamentális ” mutatóvá.

A közgazdászok többsége által terjesztett monetarista szemlélet= korunk legsúlyosabb problémáinak forrása. Röviden: intellektuális zsákutca.

A monetaristák fizetési mérleg szemlélete olyan öreg, mint az ősrobbanás, de civilizált környezetünkben ez az ős-primitív attitűd   „ kanti értelemben ” erkölcstelen, mivel nem követheti mindenki ugyanazt a szabályt, nem lehet mindenkinek pozitív a fizetési mérlege -legalábbis nem egy időpontban. Ezt pontosan a pénzképződés logikája zárja ki, aminek filozófiai jelentőségét jelen korunk hangadó közgazdászai egyszerűen nem fogták fel eléggé annak idején az iskolában, amikor az első pénzügytan órán vettek részt. Az IDŐT fel kell osztanunk egymás között.

Az IDŐ (a pénz) annak eszköze, hogy a dolgok ne mind egyszerre történjenek meg.
 
A jó hír tehát az, hogy minél több a jól törlesztő adós, annál több lehet a gazdag ember, annál részletgazdagabbá válhat a világunk! A fent említett számviteli szemlélet minél mélyebb elsajátítása ( internalizációja ) számos klasszikus emberi és metafizikai dilemma kezelését imponálóan egyszerűvé tenné, közelebb hozná a fenntartható fejlődést, a membránig átérzett egymásra utaltság érzetét, továbbá a közgazdaság jelenlegi problémáit csak relatíve könnyen kezelhető részletkérdésekké egyszerűsítené a sok, súlyosabb probléma között.

Címkék: állam államadósság jegybank monetarizmus

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://penztaoizmus.blog.hu/api/trackback/id/tr544928573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása